ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων

Η περιήγηση στους πεζοδρόμους και τις στοές της πόλης, κατηφορίζοντας από το Ρολόι προς τον μόλο, χαρίζει στον επισκέπτη μια μοναδική σύζευξη των παραδοσιακών της ήχων με τους σύγχρονους ρυθμούς της. Γευτείτε έναν αυθεντικό ελληνικό καφέ στη χόβολη στα παραδοσιακά καφενεδάκια και ένα από τα σιροπιαστά γιαννιώτικα εδέσματα στα τοπικά ζαχαροπλαστεία.

Σπήλαιο Περάματος

To Σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων και έχει μήκος περίπου 830 μέτρων και έκταση περίπου 14400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.

Κάστρο Ιωαννίνων

Εξερευνήστε τους θρύλους του κάστρου ξεκινώντας από την κεντρική του τοξωτή πύλη. Περιηγηθείτε στα παραδοσιακά του σοκάκια που περιβάλλονται από το επιβλητικό τείχος και που οδηγούν στην εσωτερική του Ακρόπολη, το Ιτς Καλέ. Εκεί θα βρείτε το Φετιχέ τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και την αίθουσα Έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας. Το όνομα Φετιχέ Τζαμί σημαίνει Τέμενος της Κατάκτησης και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού. Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο. Την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το 1795.

Αρχαία Δωδώνη

Η αρχαία Δωδώνη με το καλά διατηρημένο αρχαίο θέατρό της, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας του βασιλιά Πύρρου, βρίσκεται 22 χλμ νοτίως των Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αρχαία θέατρα με χωρητικότητα 18.000 θεατών.

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας (νήσος Ιωαννίνων)

Το νησάκι είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στη χώρα. Σε αυτό βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια ημερήσια απόδραση από την πόλη των Ιωαννίνων. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι που ξεκινάει από το μόλο.

Μουσεία

Πλείστα είναι τα μουσεία της πόλης που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το Μουσείο Φώτη Ραπακούση κτλ

Παραλίμνιο

Με αφετηρία το Μόλο, απ’ όπου αναχωρούν τα καραβάκια για το Νησάκι, ένας ημικυκλικός περίπατος ξεκινά ανάμεσα από τα γαλήνια νερά της λίμνης και τα επιβλητικά πλατάνια συνθέτοντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Ασημουργία

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε ένα από τα καταστήματα ασημικών και ειδών λαϊκής τέχνης που διατηρούν στο χρόνο την παράδοση της ασημουργίας στην πόλη.

Μεγάλο Πάπιγκο – Astra Inn

Κι αν τα άστρα του γιαννιώτικου ουρανού σας οδηγήσουν στο μαγευτικό Μεγάλο Πάπιγκο θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στον παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο Astra Inn, ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν μια χαλαρή διαμονή με απόλαυση, διασκέδαση και απεριόριστες δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή.

Υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. «Κώστας Φρόντζος»

To θέατρο «Κώστας Φρόντζος» βρίσκεται στον λόφο της Αγίας Τριάδας λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για θέατρο χωρητικότητας 3.500 ατόμων, αντίγραφο του κάτω διαζώματος του θεάτρου της αρχαίας Δωδώνης, χτισμένο τη δεκαετία του ’60.

Σταυροδρόμι εξορμήσεων

Η πόλη αποτελεί αφετηρία για εξορμήσεις στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια (Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Καπέσοβο, Κήποι, Τσεπέλοβο, Βίκος κτλ), στα γραφικά χωριά των Τζουμέρκων (Καλαρρύτες, Πράμαντα, Συρράκο, Άγναντα κτλ) αλλά και το Μέτσοβο. Καταπράσινα βουνά, επιβλητικά φαράγγια και εντυπωσιακοί καταρράκτες είναι μόνο λίγα από αυτά που θα δει κανείς επισκεπτόμενος τις περιοχές αυτές. Το μαγευτικό τοπίο μπορεί να ανταμείψει κάθε απαιτητικό επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να περιηγηθεί στα πλείστα μονοπάτια της περιοχής, να κάνει rafting στον Βοϊδομάτη και στον Άραχθο, να γευτεί τις υπέροχες ηπειρώτικες πίτες και τα παραδοσιακά γλυκά της και να δοκιμάσει την παραδοσιακή κουζίνα.